Signe Lykke interview

Sanger, komponist og iværksætter Signe Lykke har i 2016 arbejdet sammen med Det Unge Vokalensemble om udviklingen af hendes nye a capella værk “Wetlands”, som indgår i >konceptkoncerten “Unknown Waters” d. 12/11 i Cisternere under Søndermarken. Vi har ladet hende beskrive inspirationen og tankerne bag musikken, som optakt til uropførelsen af det foruroligende og betagende værk:

Hvad er ambitionen med Wetlands?

Wetlands tegner et tonalt portræt af tidevandets uforudsigelighed, og er inspireret af Vadehavets evige skiften mellem de helt store kontraster, fra det totale fravær af vand, til storm og højvande. Tanken har været af udfordre den traditionelle måde at skrive for kor, og snarere tænke stemmen som et instrument, hvor elementer som fonetisk tekst, fløjten og polyrytmisk akkompagnement indgår i lydbilledet. Musikken er ydermere skrevet med en helt særlig opstilling for øje, hvor koret omslutter publikum i en cirkel, og hvor dirigenten befinder sig helt inde stormens øje, omsluttet af både kor og publikum. Denne opstilling giver lytteren en unik mulighed for at få fornemmelsen af at være omringet af vand på alle sider og kanter, og fungerer som en art surround-sound.

Cisternerne

Hvilke muligheder rummer en opførelse i Cisternerne?

Cisternerne er et yderst unikt venue, både visuelt og lydmæssigt. I kraft af at stedets oprindelige funktion har været som vandreservoir, danner det perfekte rammer omkring både koncertserien Unknown Waters, herunder Wetlands, hvis tema er tidevand. Endvidere har Cisternerne en stor, levende og enestående akustik, der fra en kompositorisk vinkel aktivt kan inddrages som effekt, og hermed muliggøre klanglige effekter der ikke ville kunne opnås i andre lokaler.

Hvorfor komponere til det Unge Vokalensemble?

Det Unge Vokalensemble er et af de dygtigste unge kor vi har i Danmark, og når man som komponist bliver mødt med den mængde af engagement, åbenhed og discipline de lægger for dagen, bliver man automatisk inspireret til at tænke udenfor de sædvanlige rammer, og får mulighed for at tænke i nye kunstneriske baner.

 

Om Signe Lykke

Den danske komponist og musiker Signe Lykke er uddannet sanger fra Det Rytmiske Musikkonservatorium i København og klassisk komponist fra Trinity Conservatoire of Music i London og College of Fine Arts i Austin, Texas – sidstnævnte som Fulbright scholar. Signe arbejder i spændingsfeltet mellem klassisk og rytmisk musik og har komponeret musik til en bred vifte af produktioner både i ind- og udland, heriblandt musik for symfoniorkester, filmmusik, kammerkor mm. Udover at arbejde som komponist og musiker, er hun kunstnerisk leder på Distortion Festivals store Wilhelm scene i samarbejde med Wilhelm Hansen Fonden, medstifter af koncertvirksomheden “SYNC Productions” og kunstnerfællesskabet “Motherboard” og bestyrelsesmedlem og stifter af øvelokaleforeningen “Kammerklubben”. Alle initiativer som i den grad forener musik, innovation og fællesskab; en treenighed som til daglig udgør fundamentet i hendes projektledelse og musik praksis.